A magyar edzőlegenda

Guttmann Béla

Guttmann Béla

Kezdőkör

2019. január 26. - GuttmannBela

Százhúsz évvel ezelőtt, 1899. január 27-én Budapesten Guttmann Ábrahám, a kőbányai Fém- és Lámpaárugyár alkalmazottja bejelentette Kosztolányi Alajos anyakönyvvezetőnek, hogy fiúgyermeke született, Béla. Ábrahám felesége, Szántó Eszti harmadik gyermeküket hozta világra; lányuk, Szerén 1894-ben, első fiuk, Ármin 1896-ban született. Később, 1902-ben újabb fiúgyermek érkezett a családba, Ernő.

anyakonyvkivagva.jpg

Születési dátum: 1899. január 27. (anyakönyv, forrás: Familysearch.org)

A Guttmann-szülők Kárpátaljáról, az akkor Magyarországhoz tartozó, ma Ukrajnában található kis falvakból (Tiszaújhely, Kisbégány) származtak el. Több helyen olvasható, hogy Budapesten tánctanítással keresték kenyerüket. Korabeli hivatalos dokumentumokból, adatokból úgy tűnik, az édesapa Béla születése után pár évig még a lámpagyárban dolgozott, majd borbélyként. Megbecsülésnek örvendett: amikor 1906-ban fodrászsegédek bojkottot hirdettek meg kőbányai munkáltatóik ellen, a X. kerületben egyedül Guttmann Ábrahám Gergely utcai üzlete képezett az alól kivételt.

A család a Gergely utca 19. szám alatt lakott Béla születése idején. Az elkövetkező időkben többször költöztek, de jellemzően a lámpagyár közelében maradtak. 

Guttmann Béla születési anyakönyvi kivonatában január 27. szerepel születésének hivatalos dátumaként. Ugyanakkor több olyan később kiállított dokumentumot, újságcikket találunk, amely a születési időpontot január 26-ra jelöli. Bécsi sírjára is az utóbbi adatot vésték. Érdekességként hozzátehetjük, hogy 1963-ban éppen január 26-án született a portugál futballedző, José Mourinho, akivel Guttmannt szeretik párhuzamba állítani.

brazilguttmann.jpg

Születési dátum: 1899. január 26. (brazil bevándorlási igazolvány, forrás: Familysearch.org)

Guttmannt minden bizonnyal nem különösebben izgatta egyébként, milyen adatok jelennek meg születésével kapcsolatban. Csaknády Jenő 1964-ben napvilágot látott Die Bela Guttmann Story című munkájában például egy 1962-ben Párizsban kiadott könyvre hivatkozik, amelyben 1900-at említik a születés éveként. A századforduló éve, részletesebben pedig az "1900. március 13." születési adat mindmáig sajnos rendkívül elterjedt, ezt találjuk többek között a róla szóló magyar nyelvű Wikipédia oldalon és szobrán, Lisszabonban.

Az előnyére tévedést, fiatalítást talán maga is támogatná, jól tudván, hogy idősödő trénerekkel kapcsolatban a menesztés indokául bármikor felmerülhet, hogy túl öregek. Másrészt, a koráról jobb, ha nem beszél az ember. A már harmincas éveiben "Béla bácsi"-nak becézett Guttmann, hetven pluszosan azért nem akarta elárulni az őt faggató Hámori Tibornak (Régi gólok, edzősorsok), hogy hány éves, mert nem akarta rontani a sanszát a középkorú nőknél...

Update: köszönet Laszip Gábornak, hogy a Wikipédia oldalon máris javításra került a dátum.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://guttmannbela.blog.hu/api/trackback/id/tr1414575002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása