A magyar edzőlegenda

Guttmann Béla

Guttmann Béla

Kezdőrúgások

2019. március 03. - GuttmannBela

Egy 1961-ben megjelent, a "bajnokfaragó" magyar edző pályafutását bemutató portugál cikk (Bela Guttmann fabricante de campeões) szerint Guttmann tizenhárom éves volt, amikor jelentkezett a Vasas futballcsapatába. Hámori Tibor: Régi gólok, edzősorsok... című könyvében az szerepel, hogy a gyermek Béla a Vasas Hajtsár úti pályáján kezdett focizni, patrónusa pedig Reiner Sándor voltReiner ekkor valóban a klub alkalmazásában állt, 1913 januárjában a Vas- és fémmunkások SC futballintézőjévé választották. Guttmann az 1914/15-ös szezonban átkerült a kőbányai Törekvés ificsapatába.

2072765_1_l.jpg

Guttmann Béla a Törekvés második csapatában az MTK II ellen 4:1-re megnyert mérkőzés előtt (forrás: AGON Sportartikel, in: Die Trainerlegende - Auf den Spuren Béla Guttmanns)

A fent említett portugál cikkben olvasható egy érdekes sztori, amely a következő: Guttmann még tizennyolc éves sem volt, amikor meghívták a magyar válogatottba. Mivel a szülőket fiuk sporttevékenysége nem különösebben érdekelte, az apa, Guttmann Ábrahám egy újságot olvasgatva csak ekkor szembesült azzal, hogy Béla focizik, ráadásul válogatott játékos. Kért jegyeket magának és a feleségének, majd életükben először elmentek megnézni, milyen labdarúgó a gyermek. A mérkőzésen Béla volt a középcsatár és lőtt egy gólt, az MTK szerződtette.

A történet hatásos, de kérdéseket vet fel. Korábbi posztban volt róla szó, hogy Béla bátyja, Ármin is focizott a Törekvésben. Nehéz elképzelni, hogy egy olyan családban, ahol két fiúgyermek magas szinten futballozik, az apa ennyire ignorálja a labdarúgást. Ábrahám kifejezetten büszkén pózol futballista fiai között egy fennmaradt fotón. Fontosabb azonban azt tisztázni, hogy Guttmann mikor került a válogatott keretébe. 1916. május 31-én az Az Ujság sportrovata arról számolt be, hogy a júniusi Magyarország - Ausztria válogatott mérkőzés előtt MLSz (Magyar Labdarúgó Szövetség) - ILSz (Ifjúsági Labdarúgó Szövetség) találkozó kerül megrendezésre és az illetékes bizottság összeállította az MLSz ifi válogatottját. A tartalékok között ott szerepel "Guttmann (Törekvés)".

valogatott1916torekves.JPG

A listában egyébként megtaláljuk Orth György nevét, aki később az MTK-ban Guttmann klubtársa volt, a meccs kijelölt csapatkapitánya pedig Erbstein Ernő, a Grande Torino majdani legendás trénere, akinek élete több ponton összekapcsolódott Guttmann Béláéval.

A mérkőzésen az MLSz ifi csapata 4:0 arányban legyőzte az ILSz legénységét. Guttmann a kezdőcsapatba nem került be, vélhetően nem kapott játéklehetőséget, gólt biztosan nem lőtt, a találatokat Donát (2), Csontos és Rábel szerezték.

A felnőtt válogatottban Guttmann egy Németország elleni barátságos mérkőzésen, 1921. június 5-én debütált a Hungária úton. Az ekkor már egy éve az MTK együttesét erősítő játékos bemutatkozása jól sikerült, a 29. percben a magyar csapat második gólját szerezve húsz méterről a német kapuba talált.

Ha ez volt az a válogatott mérkőzés, amelyre a Guttmann-szülők kilátogattak, méltán lehettek büszkék fiukra.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://guttmannbela.blog.hu/api/trackback/id/tr3914663723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása